Husk meg
Brukernavn
Passord

Andreas Johansen

Bilde av Andreas Johansen
Posisjon Midtbane
Alder 76 år (29.11.1901 - 01.01.1978)
Fødested Fredrikstad
Nasjonalitet NO Norge

Biografi


I FFK 1917-28(?)

FFKs tredje landslagsspiller og klubbens første landslagskaptein.

Andreas Johansens navn dukker for første gang opp i FFKs historiebøker på resultatlistene fra skøyteløpene på den nye idrettsplassen på Mørcheløkka der Fredrikstad Stadion hadde blitt innviet i 1914. Fra listene året etter står det å lese at 14-årige Johansen hevdet seg godt i klassen under 15 år.

Men det var som fotballspiller og ving-half Andreas Johansen skulle bli kjent, også utenfor byens grenser. Som så mange andre av distriktets unggutter startet han karrieren på et av de mange løkkelagene i byen. Da laget Kicks, hvor blant andre Einar Wilhlems spilte, gikk i oppløsning, bestemte Johansen og resten av kameratene fra Seiersten seg for å kjøpe Kicks' gamle drakter. En dag troppet Johansen opp hjemme hos Wilhelms for å kjøpe drakten hans, som besto av blå-hvite firkantede lapper.

- Hvor mye skal du ha for den?, spurte Andreas.
- Tja, femti øre, mente Einar.
- Ja, ja, la gå da
, sa Andreas, betalte, fikk drakten og sprang lykkelig hjem.

Laget fra 1925 som for første gang nådde kvartfinalen i NM.
Bak fra venstre: Emil Nilsen, Gøsta Jansson, Fridtjof Resberg,
Einar Wilhelms, Bjarne Eriksen. I midten: Andreas Johansen,
Sverre Pettersen, Olaf Dahlby. Foran: John Dahl Johansen,
Birger Madsen, Egil Brenna Lund.

Ingen av dem ante på dette tidspunktet at de skulle komme til å spille sammen på både klubb-, krets- og landslag.

I 1917 ble reglene for deltakelse i NM endret. Cupen hadde tidligere vært forbeholdt kretsmesterne men ble nå åpnet for alle lagene i A-klassen. Dette skulle få stor betydning for rekrutteringen av nye spillere til FFK, og mange spillere fra byens smålag meldte seg nå inn i byens største klubb. En av dem var Andreas Johansen. Faktisk meldte hele Johansens lag seg kollektivt inn i FFK.

Andreas Johansen ble snart en viktig spiller for sin nye klubb, og pinsen 1920 var han med på FFKs seierslag i Christiania Kameratenes jubileumsturnering. FFK vant først over Hammarby Idrottsförening 2-1 i oppvisningsstil, og seiret deretter over jubilanten med samme resultat.
Laget spilte for anledningen i sorte trøyer og hvite benklær. Det hang sammen med en bestemmelse fra 1. verdenskrig fra Direktoratet for rasjonering. Lagene skulle ha to sett drakter. Hjemmelaget skulle spille i hvite trøyer og svarte bukser, gjestene svarte trøyer og hvite bukser.

I 1924 hadde storspillet på klubblaget gjort at Andreas Johansen ble plukket ut til landslaget for første gang. Debuten kom da han ble byttet inn i 2. omgang mot Danmark i Oslo 14. september. Gjestene vant 3-1. Johansen fikk til sammen fire landskamper og ble den første FFKer som bar kapteinsbindet for Norge.

Norges landslag som tapte 0-2 for Tyskland på Ullevaal 23. september 1928. Fra venstre: Erling Lunde, Andreas Johansen (Fredrikstad), Jacob Berner, Gunnar Christensen, Karl Pedersen (Fredrikstad), Sten Moe (Fredrikstad), Arne Børresen (Fredrikstad), Oskar Thorstensen, Robert Danielsen, Sverre Berg-Johannesen, Ingar Pedersen. Dette var både Johansens siste landskamp, og Moe, Pedersen og Børresens landslagsdebut.

I Fredrikstad begynte man nå å se konturene av klubbens første storlag, og en rekke unge talenter sto klare til å slå ut i full blomst. Andreas Johansen var derimot en av veteranene på laget, og i 1925 nådde FFK en milepæl da man for første gang spilte seg fram til kvartfinalen i NM. Her ble Brann for sterke. Bergenserne vant 5-3 og ble senere Norgesmestere etter 3-0 over Sarpsborg på Fredrikstad Stadion.

En ny milepæl fulgte i 1928 da FFK for første gang nådde semifinalen i NM. Denne gangen var det Lillestrøm som ble Fredrikstadguttenes overmenn og kunne feire finaleplass med 4-1. Andreas Johansen var nå inne i sin ellevte sesong og ble hedret med fortjenestemedaljen under FFKs 25 årsjubileumsfest samme år.

Etter endt fotballkarriere var Andreas Johansen styremedlem i FFK i flere perioder. Han var lagets trener og oppmann i fem år og ledet laget fram til NM-gull i 1935, 36 og 38.

FFKs æresmedlemmer ved 60-års jubileet. Fra venstre:
Reidar Bergh, Andreas Johansen, P.Wichstrøm Nielsen,
Einar Wilhelms, Heimann Johansen, Sten Moe, Juhl Holmen.

Johansen var også medlem av komitéen som i 1927 skulle avgjøre FFKs draktspørsmål en gang for alle. Siden starten i 1903 hadde Fredrikstad Fotballklubb nærmest spilt i alle regnbuens farger, og syv forskjellige drakter hadde vært brukt så langt. Draktkomiteen hadde latt seg imponere av draktene til det polske landslaget som hadde møtt Norge på Fredrikstad Stadion i 1926, og nå sendte komitéen en forespørsel til det polske fotballforbundet med ønske om å benytte de samme draktene. Svaret fra Polen var svært positivt:

"Som svar på deres brev datert desember 1926 gleder det oss at deres ærerike klubb ønsker å benytte våre rødhvite drakter. Som en følge av deres ønske sender vi dere en hvit trøye og en rød bukse."

FFKs karakteristiske drakter var nå på plass.

Andreas Johansen ble utnevnt til æresmedlem i FFK i 1958. Han mottok også Old Boys-avdelingens utmerkelse "Den Magiske Lærkule". Andreas Johansen døde i 1978.

Les mer om Andreas Johansen:
NFF

Oppdatert: 12. mai 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340