Historien om Lalawele Atakora:
Når vi graver gull i Afrika...
Afrika har de siste årene blitt en tumleplass for griske fotballagenter og speidere fra hele verden. Ser man rundt på de forskjellige lagene i Eliteserien, så er det ikke vanskelig å se at også Norge har øynene og lommebøkene rettet mot Afrika. Mange av de beste spillerne i engelske Premier League har blitt hentet i ung alder. Navn som Adebayor, Drogba og Mikel har vært med på å skape gode kår for en fotballagents bankkonto.
Lagt ut: 31. October 2009 - 20:23
Etter Morgans ankomst var det naturlig at også FFK rettet sine øyne mot Afrikas nærmest utømmelige marked av spillere som ønsker seg til europeisk fotball. Dette fordi Lyn de seneste år har lyktes både sportslig og økonomisk med sine eventyr i Afrika. At de i dag nærmer seg konkurs skyldes ikke salg av spillere som Mikel og Edu.
Nå er ikke dette nok en artikkel som skal fordømme de nevnte agenters utnyttelse av håpefulle afrikanske unggutter. Det er skrevet utallige spaltemeter om akkurat dette tidligere. Dette er historien om Lalawele Atakora, en attenåring som ankom Fredrikstad vinteren 2009.
Lala, som han blir kalt, har en barndom i Togo, et land på Afrikas Vest-kyst, nærmere bestemt Gullkysten. Togo har vært en koloni for flere land opp gjennom historien. Fra 1918, og frem til de oppnådde selvstendighet i 1960, var Togo en fransk koloni. Fransk er også språket Lala behersker fullt og helt, mens engelsk er det så som så med. Lala har rundt 20 søsken. Hans far hadde fire koner, og med Lalas mor hadde han fire barn. Dessverre døde Lalas far for en del år siden, og siden den gang har Lala blitt forsørger for sin mor og sine tre "ekte" søsken. Lala hadde noen enestående evner som fotballspiller ,og dette brakte ham til et fotballakademi i Togo. Der steg han raskt i gradene, og har til nå spilt både for U-17 og U-21 landslaget i Togo.
Dette gjorde også at Lala kom i søkelyset til en del storklubber i Europa. Anderlecht, Juventus og sågar Real Madrid har hatt følere ute. Lala har vært på prøvespill hos flere av dem. Bestemmelsene om et begrenset antall spillere utenfor EU-området medførte at disse klubbene ikke signerte noen kontrakt med ham. Tilfeldigheter gjorde at FFK tidlig i 2009 fikk tilbud om å få en utlånsavtale med Togos svar på Joe Cole. Når Lala forteller om kontrakter som har blitt signert opp gjennom tidene, virker det som om han ikke helt vet hva han egentlig har signert, eller hvem som egentlig eier ham.
Og her starter egentlig historien om FFK-spilleren Lalawele Atakora. Etter integreringsfadesen med Fofana og Koaudio brukte FFK mye tid og energi på å legge forholdene til rette for fortsatt å kunne hente spillere fra andre deler av verden, og få dem til å trives både på og utenfor banen. Først hentet man Dominic Adiyiah, og så Lalawele Atakora. Dominic forsvant tidlig i august på U20-landslagsopphold og startet eventyret vi alle nå kjenner. Et eventyr som ingen med sunn fornuft hadde spådd sommeren 2009. Dominic hadde på ingen måte overbevist i FFK-drakta. Jeg snakket mye med Dominic i tiden før VM i Egypt. Han sa selv at han måtte komme seg bort for å få spille fotball på et høyere nivå enn FFK 2, og i oppkjøringen til VM begynte Dominic å finne tilbake til seg selv. Han scoret mange mål i treningskampene og selvtilliten steg mange hakk før VM ble sparket i gang. Resten står skrevet i historiebøkene.
Hva har dette med Lala å gjøre ?
Faktisk ganske mye. Ser man på de ferdighetene Lala glimtvis har tatt frem på FFK 2 og vist enda mer av på FFK jr , så er det ingen tvil om at det ligger noe spennende og uforløst i denne gutten. Jeg har i år fulgt Lala på flere arenaer, og ser tydelig forskjell på ham som "stjerne " på juniorlaget og som utfordrer i en A-stall. Eventyret Dominic kan kanskje være med på å gjøre det lettere for Lala å lykkes., men det handler om integrering, tillit og muligheter. Dominic er beviset på at man faktisk kan gjøre kortsiktig og god butikk på talentfulle afrikanske spillere. Det handler ikke her om å kjøpe spillere som ikke har bevist at de duger. Til tross for lite spilletid på vårt A-lag (fem minutter mot Tromsø), så fikk Lala fredag en utrolig hyggelig beskjed. Han er tatt ut for å spille for Togos A-landslag i VM-kvalifisering mot Gabon. For Togo spiller også Emmanuel Adebayor, en spiller som ikke trenger nærmere beskrivelse.
Spørsmålet er kanskje på hvilket grunnlag er han tatt ut? Det kan umulig være på bakgrunn av fem minutter i Tippeligaen, eller kampene i 2. divisjon og for FFK jr. Det mest nærliggende er å tro at Lala har blitt tatt ut på bakgrunn hva han tidligere har vist. Togo er et fattig land med et fattig fotballforbund (nr 80 på FIFAs liste), og Lala har ingen kamper for Togo i 2009. Det er derfor meget spesielt at de tar ut en spiller for å delta på øverste nivå. Dette er tross alt et lag som deltok under fotball-VM i 2006, men som ikke ser ut til å klare dette i 2010.
Lala drar til Togo den 9. november og kan derfor ikke være med på de to siste kvalikkampene dersom FFK skulle vinne mot Sarpsborg 08. Sannsynlighet for at han ville ha spilt er nok ikke overhengende stor, men Lala er en mulig matchvinner mot de fleste lag. Kampen mot Gabon spilles på en bane ikke langt fra der hans familie bor. Det vil bli et godt gjensyn for en 18-åring som ikke har sett familien på over ett år. En familie han hver måned overfører en stor del av sin forholdsvis beskjedne lønn i FFK. Etter forholdene i Togo er dette imidlertid mye penger, og han drømmer om en gang kunne returnere til Togo for å kjøpe seg sitt eget hus. Frem til den tid, så er første mål på veien en kontrakt videre med FFK etter at leieperioden går ut i desember 2009.
Så hva bør FFK gjøre med tilfellet Lala?
Prisen på Lala skal visstnok være på litt over én million kroner. Hadde man spurt om de pengene man investerte i Dominic var vel anvendte penger før U20-VM i Egypt, så hadde de aller fleste vært negative til dette. Fredrikstad Spillerinvest vil få et meget uventet overskudd etter salget av Dominic (det pågående salget). Det kan kanskje vente en like stor avkastning om man tør å satse på Lala. Han får snart sin debut for Togos A-lag. Lala begynner å få på plass et sosialt nettverk og engelsken hans begynner å bli bedre. Apropo engelsk; send ham på et engelskkurs snarest. Dette er også noe Lala selv sterkt ønsker.
Kanskje vil dette bli en blåkopi av Dominics eventyr i Egypt. Det kan selvfølgelig ikke garanteres, men skulle han slå til, så er det ikke lenge før opsjonen om kjøp løper ut. Og da tror jeg noen og enhver vil angre dersom man lar denne sjansen gå fra seg.
Norsk fotball er kanskje den fotballen i Europa som er vanskeligst å tilpasse seg, og man kan ikke forvente at spillere skal blomstre med en gang. Det tar tid og det krever at man gir spillerne tillit. Ønsker FFK som klubb å hente spillere fra andre kontinenter så må man ha et apparat som tar vare på spillerne fra dag én.
Da vil vi kanskje få flere spillere som kan ta de stegene Dominic ikke fikk tatt i FFK...
Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net
Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net
06/10/2024 22:02 | 2001f914