Historikk » 2000 - 2009 » 2009 – Nedturen
2009 – Nedturen
Administrerende direktør: Runar Henriksen
Sportsdirektør: Tor-Kristian Karlsen, Runar Henriksen
Styreleder FFK Sport AS: Per-Kristian Olsen, Sigvart Hovland, Arvid Vestvik
Styreleder FFK klubb: Carl-Morten Gjeldnes
Hovedtrener: Anders Grönhagen, Tom Freddy Aune, Tom Nordlie
Assistenttrener: Tom Freddy Aune, Joacim Jonsson, Arne Hanssen
Toppscorer: Celso Borges (7)
Det skulle være sesongen hvor FFK befestet posisjonen som et topplag i norsk fotball. Det endte med internt bråk, økonomiske problemer og et sjokkerende nedrykk til Adeccoligaen.
Optimismen rådet i plankebyen etter seriesølvet året før. Laget var også mer eller mindre intakt fra sølvsesongen.
Men flere bekymret seg over at store deler av laget besto av spillere med kun ett år igjen av kontrakten. FFK kunne faktisk mønstre et helt lag med spillere som var inne i sitt siste år.
Karlsen taper maktkampen
En av dem som varslet fra om at dette kunne bli et fremtidig problem var nyansatt sportsdirektør Tor-Kristian Karlsen. Karlsen kom inn i FFK-systemet høsten 2008 og gikk straks i gang med en evaluering av hele den sportslige organisasjonen.
Etter å ha gått en runde med sentrale skikkelser i klubben, kom det fram at misnøyen med hovedtrener Anders Grönhagen var stor. Svensken ble beskrevet som isolerende, arrogant og vanskelig å samarbeide med. Karlsen utarbeidet et notat hvor det i klartekst sto at treneren måtte vekk.
Stemningen mellom sportsdirektør og trener ble raskt kjølig. Sentralt i striden var spørsmålet om bosmanspillerne. Grönhagen krevde at FFK forlenget flere av kontraktene selv om lønnskravene til enkelte spillere var høyere enn det klubben hadde råd til. Flere av spillerne hadde også nådd en alder hvor de var lite attraktive for videresalg.
Tor-Kristian Karlsen var skeptisk. Han konkluderte med at det ville bli turbulens i spillegruppen den dagen klubben gikk i forhandling med spillerne.
I desember 2008 innledet Karlsen møter med administrerende direktør Runar Henriksen og leder for FFKs klubbstyre Carl-Morten Gjeldnes. Agendaen var klar, å kvitte seg med Anders Grönhagen i løpet av romjulen. En ny trener var allerede kontaktet og interessert i jobben.
Men i løpet av julen fikk Gjeldnes kalde føtter. Han var usikker på hvordan fotballgale Fredrikstad ville reagere om man sparket treneren som sørget for den første seriemedaljen på 36 år.
Igjen møttes de tre og ble enige om å gjennomføre planen. Tidspunktet for å avskjedige Grönhagen ble satt til nyåret. Avgjørelsen ble støttet av både klubbstyret og styret i FFK Sport ASA.
Planen var å skvise ut Grönhagen. Man stilte et krav til FFK-treneren - et krav som inneholdt tett oppfølging rundt A- og juniorlaget. Etter å ha lest gjennom kravet, reiste Grönhagen til Sverige uten å gi noen kommentar.
Onsdag 21. januar toppet konflikten mellom Karlsen og Grönhagen seg. Under et møte på Runar Henriksens kontor gikk Grönhagen til verbalt frontalangrep på Karlsen etter at treneren ble forelagt et forslag til ny arbeidsinstruks.
Tor-Kristian Karlsen hadde fått nok. Han innkalte Carl-Morten Gjeldnes til et møte. Her fikk sportsdirektøren beskjed om at klubbstyret hadde ombestemt seg. De ville ikke støtte at Grönhagen ble presset ut. Karlsen måtte innse at slaget var tapt, og 22. januar valgte han å trekke seg fra sin stilling med umiddelbar virkning, etter 93 dager i jobben.
– Jeg synes det er merkelig at klubben valgte en kortsiktig løsning. Og jeg vil sette spørsmålstegn ved om styret er overbevist om at de har gjort det riktige valget, uttalte Karlsen til Fredriksstad Blad etter at FFK-exiten var et faktum.
Anders Grönhagen sto igjen som seierherre etter maktkampen, og hans posisjon ble ytterligere befestet da han 17. februar forlenget kontrakten med FFK ut 2010.
Turbulente treningsopphold
Treningskampene før seriestart viste at lite var igjen av sølvkollektivet fra året før. Turneringen på La Manga i månedsskiftet januar/februar førte til tre strake tap, men det var en utenomsportslig episode som gjorde sterkest inntrykk fra Spaniaoppholdet. Midtstopper Patrik Gerrbrand valgte å ta seg en tur på byen og kom ikke tilbake til hotellet før på morgenkvisten. Trener Anders Grönhagen så en bil ankomme hotellet, men var overbevist om at det var Gardar Jóhannsson som steg ut.
– Denne saken skapte voldsomirritasjon i troppen, fortalte en av spillerne senere til Fredriksstad Blad.
De andre spillerne forsøkte så å få Patrik Gerrbrand til å tilstå den nattlige utflukten, men svensken vendte det døve øret til.
Saken ble lagt lokk på av klubben, men førte til en splittet spillergruppe. Mellom Gerrbrand og Jóhannsson utviklet det seg en veritabel isfront.
FFK vant bare to av åtte treningskamper i løpet av vinteren og våren. Bunnen ble nådd mot det portugisiske andredivisjonslaget Portimonense som vant 2-0 under treningsoppholdet i Portugal.
Også oppholdet i Portugal ble preget av internt bråk. Under treningen 25. februar slo Kasey Wehrmann til Patrik Gerrbrand. I ettertid hevdet flere spillere at dette hadde sammenheng med hva som hadde skjedd på La Manga.
Tre dager senere var en sjokkert spillergruppe vitne til at en tydelig beruset Anders Grönhagen møtte opp på treningsfeltet. Nok en gang la klubben lokk på saken som ikke kom fram før Fredriksstad Blad slo det opp etter serieslutt.
FFK tapte også generalprøven før seriestart mot Kongsvinger i Østfoldhallen. Tom Nordlies menn vant 1-0, og det var klart for alle at rødbuksene overhodet ikke var i rute en uke før seriepremieren i Bodø.
Nye ansikter
FFK jobbet hardt gjennom vinteren med å skaffe forsterkninger, men klubbens anstrengte økonomi gjorde at man ikke kunne kjempe om de virkelige storfiskene.
Celso Borges var den eneste spilleren Tor-Kristian Karlsen rakk å hente under sin tid i klubben. Den costarikanske midtbanestrategen ble en umiddelbar hit i sin nye klubb.
Armeneren Levon Pachajyan kom på lån fra svenske GAIS før seriestart. Kantspilleren fikk aldri tillit i FFK og forsvant tilbake til Sverige i løpet av sommeren.
15. mars ble det klart at FFK hadde kommet til enighet med den togolesiske ungdomslandslagsspilleren Lalawele Atakora. 18-åringen signerte en ettårsavtale med rødbuksene etter å ha vært i søkelyset til en rekke europeiske klubber.
Vinterens lengste overgangssaga gjaldt mossingen Amin Askar. I januar meldte FFK sin interesse, men aristokratens to første fremstøt ble blankt avvist. I begynnelsen av februar 2009 var FFK i ferd med å gi opp hele overgangen.
- Vi har pratet litt med Moss om det, men vi står for langt fra hverandre på alle områder. Vi vet jo at gutten har ett år igjen av kontrakten, så vi gjør våre vurderinger derfra. Akkurat nå er den saken egentlig et avsluttet kapittel, sa FFK-trener Anders Grönhagen til NRK.
Det var derfor overraskende for mange da det 27. mars ble offentliggjort at Moss FK og FFK hadde kommet til enighet om en overgang for Amin Askar.
- Dette er en mann for fremtiden. FFK har nå fått tak i en spiller som kan brukes på flere plasser i laget. Vi har fulgt med på Amin Askars prestasjoner i lengre tid, og er overbevist om at han er en spiller for FFK, sa assistenttrener og scout Joacim Jonsson til fredrikstadfk.no da overgangen ble offentliggjort.
31. mars ble Amin Askar presentert som FFK-spiller.
Godkjent start
FFK kom helskinnet fra serieåpningen mot Bodø/Glimt på Aspmyra. Agim Shabani scoret FFKs første mål for sesongen, og østfoldingene kunne reise fra Nordland med 1-1 og ett poeng.
Seier over Strømsgodset (2-0) fulgte i første hjemmekamp, før det ble et nytt bortepoeng med 1-1 i Sandefjord. Fem poeng på de tre første kampene ga en fjerdeplass på tabellen, og mange var i ferd med å glemme den triste oppkjøringen.
Så startet elendigheten. På de neste ti kampene tapte FFK åtte, og laget stupte nedover på tabellen.
Grönhagen sykemeldt
Assistenttrener Tom Freddy Aune hadde styrt FFK-skuta gjennom store deler av vårsesongen. 23. mars, dagen etter hjemmekampen mot Strømsgodset, ble det klart at Anders Grönhagen hadde blitt sykemeldt og reist til Sverige for å bli operert for forstadium til kreft i blærehalskjertelen.
Etter en måned var svensken tilbake, men allerede i midten av juni ble Grönhagen sykemeldt for andre gang. Dette var det siste man så til suksesstreneren i Fredrikstad.
Bosmanbråket
Problemet med de mange bosmanspillerne som Tor-Kristian Karlsen hadde spådd gjorde seg for alvor gjeldende utover i sesongen.
I slutten av mai hadde spørsmålene blitt så mange at klubben valgte å innkalle til pressekonferanse for å redegjøre om situasjonen. Her kom det fram at klubben ønsket å forlenge med Abgar Barsom, Raymond Kvisvik, Pål André Czwartek og Gardar Jóhannsson. To spillere fikk beskjed om at de ikke var med i de videre planene: kamphanene fra Portugal, Kasey Wehrman og Patrik Gerrbrand.
Gerrbrand gikk skadet gjennom deler av sesongoppkjøringen. Til hjemmekampen mot Stabæk 14. april var han friskmeldt men ble vraket til fordel for Vidar Martinsen. Selv om han var påmeldt i kamptroppen, møtte svensken aldri opp til kampen.
Midtstopperen hevdet selv at han hadde gitt beskjed om at han var skadet, men i resten av spillergruppen ble ikke forklaringen godt mottatt. Det ble den heller ikke av klubbledelsen. Dagen etter kampen ble Gerrbrand innkalt til et møte med direktør Runar Henriksen og FFKs medisinske støtteapparat.
– Det stemmer at Patrik var innrapportert i kamprapporten og at han etter planen skulle ha sittet på benken. Derfor ser vi på dette som en alvorlig sak, sa Henriksen til Fredriksstad Blad.
Direktøren la til at Gerrbrand dagen før beklaget misforståelsen.
– Derfor avslutter vi saken der, sa Henriksen.
21. mai spilte Patrik Gerrbrand sin siste seriekamp for FFK. 15. juni ble FFK og Gerrbrand enige om å avslutte samarbeidet. To dager senere skrev "Totte" under for gamleklubben Hammarby.
Kasey Wehrman hadde et turbulent år i 2008 og det gikk ikke særlig bedre i 2009. Allerede i april kom han med klar beskjed til klubbledelsen om at situasjonen med bosmanspillerne ville bli et problem. Den tidligere kapteinen var redd for at manglende dialog med spillerne ville få konsekvenser.
- Det er skuffende, for jeg synes klubbledelsen burde ha fikset det nå. Det er minst sju eller åtte spillere (blant de elleve) som er førstelagsspillere, sa Wehrman til TV 2 Sporten 3. april.
- Jeg ser for meg et kaos til sommeren, ettersom spillere kommer til å se seg om etter andre arbeidsgivere. Helst burde alle holde fokuset på Fredrikstad.
Runar Henriksen tok kritikken med knusende ro.
- Jeg ser overhodet ikke det som et problem. Vi kan selv velge de spillerne vi vil ha med, var direktørens svar.
Presset på klubbledelsen fortsatte utover våren. 24. mai ble Runar Henriksen intervjuet i VG, et intervju som fikk mange fikk mange til å heve øyenbrynene:
- I dagens marked er det som å ha vunnet i lotto å ha så mange spillere med kontrakter som går ut etter sesongen, sa Henriksen til VG.
- Det betyr at vi selv kan bestemme hvem og hvor mange vi vil ha med videre, og at vi er i relativt god posisjon til å redusere en del av våre lønnskostnader.
- Hvis han føler han har vunnet i lotto, får han holde det for seg selv, og ikke dele det med hele jævla fotball-Norge.
- Påvirker dette negativt? spurte journalisten.
- Det påvirker ikke alle, men det påvirker en eller to, og det er nok til å få laget ut av balanse. Spillerne tenker på seg selv og legger andre planer. Det går ut over oss som skal være her, sa Gashi.
Kampen for tilværelsen
I den 14. serierunden gikk turen til Molde og Aker Stadion. Gjensynet med arenaen hvor sølvmedaljen ble sikret året i forveien ble nitrist. FFK måtte reise hjem med 0-2 og to røde kort. Tapet sendte rødbuksene ned på kvalifiseringsplass.
Dagen etter slo sportslig leder Terje Jensen fast at klubben i verste fall kunne rykke ned.
- Målet nå er å berge plassen i eliteserien, sa Jensen til NRK.
- Det er klart at vi må justere målsettingene etter resultatene. Vi må se fram mot 2010. Målet i år er å klare oss gjennom sesongen.
Fredrikstadsupporterne benyttet neste hjemmekamp mot Lyn 24. juni til å demonstrere mot turbulensen og det interne bråket. ”Vi krever ro i rekkene nå” var det klare budskapet som møtte lagene da de trådte ut på stadionmatta. Det er mulig FFK-spillerne ble inspirert av banneret. Hjemmelaget slo i hvert fall det kriserammede hovedstadslaget 2-1 og tok tre livsviktige poeng.
Seieren mot Lyn ble derimot ikke det vendepunktet man håpet. De fire neste kampene ga kun to poeng. Det var tydelig at laget trengte forsterkninger.
FFKs unge keepere Lasse Staw og Erik Bråthen hadde ikke hatt noen god sesong, og 20. juli ble Kyriakos ”Kenny” Stamatopoulos leid inn fra Tromsø. En snau måned senere kom den danske venstrebacken Daniel Wass på lån fra Brøndby, mens Strømsgodsets Mattias Andersson og Odds Alex Valencia ble kjøpt få timer før overgangsvinduet stengte 31. august.
Nordlie vekker følelser
Strake tap for Start og Rosenborg sendte FFK for alvor ned i bunnstriden. Vikartrener Tom Freddy Aune hadde ikke fått laget til å fungere, og 25. august smalt bomben om at man var i dialog med Kongsvingertrener Tom Nordlie.
Nordlie hadde tidligere hatt suksess som redningsmann i Kongsvinger og Viking men var også kjent for å tære på omgivelsene. I tidsrommet 2001-08 måtte Nordlie forlate henholdsvis Vålerenga, Lillestrøm og Start på grunn av samarbeidsproblemer og manglende sportslige resultater.
Nyheten om Nordlie ble møtt med blandede reaksjoner av supporterne. Blant FFK-spillerne slo også nyheten ned som en bombe. En tydelig misfornøyd Hans Erik Ramberg ble intervjuet av TV2 25. august.
- Hvis klubben mener det er best, så er det sikkert best da, sa Ramberg og forsøkte å holde maska. Det var derimot ingen tvil om at veteranen var svært skuffet over å få Nordlie som trener.
Også andre lags spillere hadde meninger om den nye FFK-treneren. Starts midtstopper Jesper Mathisen spilte under Tom Nordlie i perioden 2004-06. 25. august skrev han følgende på sin Facebook-side:
«- Ikke gjør noe dumt nå Fredrikstad... Dere kommer garantert til å angre...»
FFKs ledelse var derimot klare på at de ønsket Nordlie, og 27. august skrev han under en 2,5-årskontrakt og ble lansert som FFK-trener. Mye av kontakten med Nordlie hadde blitt ført av FFKs styremedlem Dag Solheim. Nordlie hadde satt som betingelse at han ønsket all sportslig makt. Det fikk han, noe som gjorde at administrerende direktør Runar Henriksen sa fra seg stillingen som sportsdirektør, en stilling han hadde hatt i Anders Grönhagens sykefravær.
- For å si det sånn: det er noen klubber i Norge du ønsker å trene. Klubber hvor det er stort engasjement rundt og som er spennende. FFK er en slik klubb, sa Nordlie til Fredriksstad Blad dagen før han signerte.
– Da jeg ble oppringt av Dag (Solheim) om at FFK ville ha meg, så var det også viktig at de kontaktet Kongsvinger. Men like viktig er det for meg at FFK får avklart sitt forhold til Anders Grönhagen som er sykemeldt. Han er en trenerkollega og som medlem i trenerforeningen bør hans situasjon være avklart.
Det ble den. 27. august ble det kjent at klubben hadde blitt enig med sykemeldte Anders Grönhagen om en sluttpakke.
Ingen Nordlie-effekt
Tom Nordlie hadde bare vært FFK-trener i to dager da ferden gikk til Tromsø og Alfheim. Rødbuksene leverte nok en svak kamp og måtte tåle et nytt 0-2-tap, det 13. tapet på 23 kamper. Med syv kamper igjen lå FFK på nedrykksplass.
Hjemmekampen mot Vålerenga 12. september ga en etterlengtet opptur med 3-1, men da laget tapte 1-4 borte for bunnrival Strømsgodset falt laget nok en gang under streken.
Et par seire i serieinnspurten gjorde derimot at FFK klatret opp på kvalifiseringsplass. Lyn hadde lenge vært fortapt, og da FFK slo Odd hjemme i den 28. serierunden ble det også klart at Bodø/Glimt måtte slå følge med hovedstadslaget direkte ned i Adeccoligaen.
FFK var avhengige av at de andre lagene rundt ga fra seg poeng for å klatre opp på sikker plass. Men i den nest siste runden 25. oktober gikk alt galt. FFK tapte 1-2 hjemme for et effektivt Molde, og i de andre kampene gikk samtlige resultater feil vei. Med én kamp igjen var det hele avgjort. Sølvvinnerne fra 2008 måtte ut i kvalifiseringskamp om retten til å spille i Tippeligaen 2010.
Tom Nordlie hadde tidligere vist seg som en redningsmann, men i FFK hadde han ikke lyktes med å snu en trøblete sesong. Det var bare å begynne å bite negler.
Noen ganger gjør fotball vondt
Sarpsborgs nye samarbeidsklubb Sarpsborg 08 FF hadde levert en overraskende god sesong i Adeccoligaen og hadde kapret den siste kvalifiseringsplassen.
I de to leirene var oppbyggingen til kampen i full gang i uken før skjebnekampen. Supportere fra Fredrikstad og Sarpsborg dro på nattlige raid til hverandres byer for å dekorere med flagg og skjerf. Byskiltet ved innkjøringen til Sarpsborg ble sminket med ”Velkommen til Bingotown” mens budskapet i Fredrikstad var ”Velkommen til Adeccotown”. Statuene av kong Frederik i Gamlebyen ble pyntet med blå/hvitt skjerf og flagg, mens FFK-vimpler vaiet fra flaggstengene i Sarpsborg sentrum. Nervekrigen var i gang.
Rivaliseringen var en ting. Kampen var i det hele tatt spekket med historiske poenger da de to naboene barket sammen på Fredrikstad Stadion 6. november. I tillegg hadde en rekke spillere krysset kommunegrensene de siste årene. Fem av Sarpsborgs spillere hadde tidligere spilt for FFK: Øyvind Hoås, Michael Røn, Alexander Forsberg, Martin Wiig og Bjørnar Johannessen. På motsatt side hadde både Raymond Kvisvik og Joachim Thomassen tilbrakt deler av karrieren i blå drakt, mens Martin Elvestad var fra Tune i Sarpsborg kommune.
Men hvor ofte svikter ikke storebror når det gjelder. 12.404 nervøse tilskuere trykket seg sammen på Fredrikstad Stadion den kjølige novemberkvelden, og de fikk se et godt organisert Sarpsborg ta ledelsen ved Martin Wiig da kvarteret var spilt.
FFK trykket på utover i første omgang og hadde en ball i tverrliggeren samt et mål annullert. Men alt i alt var det ikke noe å si på at gjestene gikk til pause med ledelse.
Kampbildet fortsatte etter sidebytte. Rødbuksene fortsatte å ha mye ball, men kun et par ganger ble det riktig farlig foran banens gigant, Sarpsborg-keeper Joachim Heier. Det var som om apatien og resignasjonen hadde grepet FFKs spillere.
FFK flyttet frem alt de hadde i sluttminuttene, men til ingen nytte. I stedet var det Martin Wiig som elegant kunne fastsette sluttresultatet til 2-0 på overtid.
Fredrikstad Fotballklubb, sølvvinnerne fra 2008, aristokraten i norsk fotball var knust sønder og sammen. Eliteserieeventyret var over for denne gang. Mens Sarpsborgs spillere feiret som gale med sine elleville tilreisende supportere, lå utslåtte FFK-spillere på den bløte stadionmatta og forsøkte å fordøye det smertefulle nederlaget. På tribunen satt hjemmesupporterne i sjokk. En håpløs sesong hadde endt på verst mulige måte.
Det var en nedtrykt spillergruppe som møtte pressen etter kampen.
- Det er en forferdelig følelse. Vi kom ikke til kampen med rett mentalitet. Sarpsborg spilte bedre, de kom for å få et resultat, og det var akkurat det de gjorde, sukket keeper Kenny Stamatopoulos til NRK.
Raio Piiroja slo fast at tapet var et resultat av en negativ trend som hadde forverret seg gjennom sesongen.
– Problemene våre startet i januar og februar. Vi hadde problemer med disiplinen og profesjonaliteten. Og når snøballen begynte å rulle, var det vanskelig å stoppe den, sa Piiroja til VG Nett.
- Når vi har sentrale ledere i klubben som ikke har den minste peiling på fotball, går det ofte galt, slo vanligvis så sindige Pål André Czwartek fast overfor Demokraten og sendte av gårde et spark til klubbledelsen.
Etter kampen ble det også stilt spørsmålstegn ved lagguttaket. Raymond Kvisvik var ikke engang med i troppen mot Sarpsborg, og lokale gutter som Hans Erik Ramberg, Joachim Thomassen og nevnte Czwartek startet alle på benken.
– I et lokaloppgjør av dette slaget er det rimelig å stille spørsmålstegn ved en trener som utelater både Raymond Kvisvik og Hans Erik Ramberg; spillere som har hjerte for klubben og som vil blø for drakta, sa Czwartek til Demokraten.
Hans Erik Ramberg gikk ennå lenger.
- Jeg synes det er historieløst at lokale spillere som Joachim Thomassen, Pål Andre Czwartek og ikke minst en spiller som Raymond Kvisvik som har det lille ekstra i slike kamper, ikke får spille i dag. Det har vært en turbulent sesong med mye negative skriverier. Jeg håper bare jeg har en jobb å gå til framover, sa en nedbrutt Ramberg til Dagbladet.
Pinlig europaeventyr
Seriesølvet i 2008 sendte FFK inn i den tredje kvalifiseringsrunden i den nystartede Europa League. Polske Lech Poznań ble regnet som en tøff motstander, men de færreste var forberedt på marerittet som utartet seg på Fredrikstad Stadion 30. juli. Etter 25 minutter sto det 0-3. Samtlige scoringer kom etter corner.
Med 1-6 før returoppgjøret var FFK i praksis allerede slått ut, og det er mulig at det var dette som fikk østfoldingene til å senke skuldrene da kampen ble blåst i gang i Wronki på den vest-polske landsbygda. FFK leverte uansett en god kamp og vant 2-1 etter scoringer av Ardian Gashi og Raio Piiroja.
Dette var FFKs første europacupseier siden triumfen mot Ajax i 1960, og den første på bortebane noensinne.
Odd knuser cupdrømmen – igjen
Cupen ble heller ingen suksess. Etter en oppskriftsmessig overkjøring av Nordstrand i første runde, slet FFK voldsomt borte mot Drøbak/Frogn i den neste. FFK tok tidlig ledelsen, men hjemmelaget kom tilbake og utliknet rett før pause. I andre omgang stoppet et robust Drøbak-forsvar de spede forsøkene fra et tamt FFK-lag, og ikke før på overtid kunne en god og heldig Amin Askar avgjøre kampen med sin 2-1-scoring.
2. divisjonslaget Ranheim på hjemmebane burde ha vært en overkommelig oppgave i den tredje runden, men trønderne kjempet FFK ut av stilen og tok tidlig ledelsen. Celso Borges utliknet før pause, men i det 71. minutt gikk Ranheim nok en gang opp i ledelsen. Og to minutter senere lå ball nummer tre bak Erik Bråthen.
FFK satte inn en massiv sluttspurt. Tjue sekunder før full tid smalt derimot Abgar Barsom inn 2-3 for FFK, og ga rødbuksene fornyet håp. Og et knapt minutt senere stanget Vidar Martinsen inn 3-3 etter en corner. Da var kampen allerede på overtid.
Kampen gikk til ekstraomganger, og der fikk slitne Ranheim-spillere det tøffere. Etter seks minutter av første ekstraomgang vant Raio Piiroja en duell i feltet, og headet inn 4-3 til FFK via Andreas Tegström. Samme Tegström var frempå i det 12. minutt av ekstraomgangen og økte til 5-3. Resultatet sto seg ut ekstraomgangene, og etter en spillemessig svak men meget innholdsrik kamp maktet FFK dermed å karre seg videre til 4. runde av NM.
Her ventet Odd på bortebane, et lag som tidligere hadde stelt til adskillig trøbbel i cupen. Og historien gjentok seg. FFK hadde verken marginene eller dommeren på sin side og tapte 1-3. Drømmen om Ullevaal ble nok en gang knust i Skien.
Røde tall
Finanskrisen rammet norsk fotball med full kraft i 2009. Inntektene sto ikke lenger i stil til de stadig økende utgiftene, og også i FFK begynte man økonomien å bli anstrengt.
I 2008 hadde FFK Sport ASA gått med 2,7 millioner i underskudd. Spillersalg ga en inntekt på 12,7 millioner kroner, og uten salget av Tarik Elyounoussi ville tallene sett mye verre ut.
- Det blir litt feil å si at Tarik-salget reddet hele økonomien. Hadde ikke han blitt solgt sist sommer hadde klubben heller ikke hentet flere nye spillere som Éverton, Daniel Örlund og Dominic Adiyiah, sa FFK-direktør Runar Henriksen til Fredrikstad Blad 27. mars.
Samtidig ble det klart at en aksjeemisjon i løpet av vinteren hadde gitt FFK Sport AS 5,5 millioner nye kroner. Dette var på langt nær nok. Får å få budsjettet til å gå opp var man blant annet avhengige av å selge spillere. VG hevdet blant annet at klubben ønsket å hente inn 20 millioner kroner brutto ved spillersalg. Det skulle vise seg å bli vanskeligere sagt enn gjort.
Utover sommeren rapporterte klubben at man begynte å få kontroll på økonomien, blant annet etter å ha realisert en besparelse på 11–12 millioner. Det store problemet var likviditeten, noe som gjorde at klubben ønsket å ta opp et lån. For å få til dette måtte man derimot ha en garanti, og 18. juni avgjorde bystyret i Fredrikstad med 36 mot 13 stemmer å gi FFK en lånegaranti på ti millioner kroner. Klubben ønsket i utgangspunktet en garanti ut 2010, men kommunen ga kun garanti ut 2009.
- Det er fantastisk å ha en slik kommuneledelse. Her viser byen at de står bak klubben sin. Vi har dyp respekt for alle som respekterer FFK. Dette var helt nødvendig for å få økonomien i klubben i balanse, sa direktør Runar Henriksen til NRK.
Debatten i bystyret hadde vært lang, og flere representanter trakk fram kommunens allerede anstrengte økonomi som et argument mot å gi en garanti. Andre stilte spørsmål ved om FFK ville være i stand til å betjene et eventuelt lån.
– Jeg har vært på stadion i alle år, men dette vil jeg ikke støtte, sa Bymiljølistas Svein Bendik Hansen til Fredriksstad Blad.
Bankgarantien løste derimot ikke FFKs problemer. Siden garantien kun strakk seg ut 2009 var det ingen banker som ville gå med på å gi klubben lånet de trengte. I september søkte derfor klubben om en forlengelse av garantien ut 2010. Samtidig hevdet TV2 at FFK var teknisk konkurs. Kanalen hadde fått tak i en styreprotokoll hvor styremedlem Gry Hege Ahlgren, advokat med spesialkompetanse innen blant annet konkursrett, kom med denne påstanden. Runar Henriksen avviste at dette var tilfelle.
– Isolert sett kan man alltid det si at når egenkapitalen er tapt så er man jo det - men så lenge det finnes en stor oppside ved at spillerstallen vår er verdt titallsmillioner mer enn det den står bokført som, så ønsker vi å fortsette virksomheten, sa Henriksen til TV2.
Avviket Henriksen siktet til kom fram i halvårsrapporten klubben presenterte 24. september. Her beregnet man spillerstallen til å være verdt 70 millioner kroner, hvorpå FFK satt på eierrettighetene til 30 av disse.
Tallene fikk flere til å reagere. En av dem var tidligere sportsdirektør Tor- Kristian Karlsen.
- Det er helt uten rot i virkeligheten, og er helt uten logikk. Det er kun Rosenborg som kan snakke om slike summer i Norge, slo Karlsen fast overfor TV2 29. september.
- Du kan ikke planlegge salg som om det skulle være en sekk med poteter.
Om klubben ikke var teknisk konkurs, var man i september uansett i akutt pengenød. TV2 hevdet at FFK trengte ti millioner kroner raskt. Hvis ikke var det ikke penger til å lønne spillere og administrasjon ut året.
Samtidig offentliggjorde Dagbladet en rapport fra kredittopplysningsselskapet Lindorff Decision som hadde gjennomgått økonomien til de 16 eliteserieklubbene. Seks av klubbene, inkludert FFK, havnet i den dårligste av seks kategorier. Det betydde at selskapet frarådet å låne penger til disse klubbene.
Søknaden om forlenget lånegaranti ble behandlet i bystyret 8. oktober, og nok en gang ble det en lang og intens diskusjon blant byens politikere. Resultatet ble tilslutt at FFK fikk forlenget garantien ut 2010. Avgjørelsen ble tatt med 27 mot 26 stemmer.
Men historien stoppet ikke der. Bystyrets vedtak ble oversendt til Fylkesmannen i Østfold for godkjenning, og 11. november kom dommen. Fylkesmannen godkjente ikke å gi FFK en forlenget lånegaranti.
”Fylkesmannen har nå behandlet saken og kommet til at det ikke kan stilles kommunal garanti i dette tilfellet fordi virksomheten må anses som næringsvirksomhet i kommunelovens forstand”, sto det i fylkesmannens pressemelding.
Med nedrykket fulgte i tillegg en radikal inntektssvikt. Det var bare å finne fram sparekniven.
Henriksens tøffe år
Runar Henriksen hadde et tøft år som FFKs administrerende direktør. Den dårlige økonomien var én ting, etter hvert ble det også klart at samarbeidsklimaet mellom styrene i klubben og klubbledelsen var meget dårlig. I tillegg måtte Henriksen til stadighet forsvare seg og klubben fra kritikk fra media og supportere.
I Fredriksstad Blad 6. august tok direktøren et oppgjør med det han mente var negative elementer som skadet klubben.
– Det som gjør meg urolig er at det er en liten klan supportere jeg overhodet ikke er glad i, sa Henriksen uten å presisere hvilke supportere det dreide seg om.
– Disse menneskene har jeg ikke respekt for i det hele tatt. Jeg vil understreke at det kun er snakk om noen få, men de synes til gjengjeld det er fryktelig morsomt å spre rykter og sette ut negative ting om klubben. De har verken tillit til klubbledelsen eller respekterer at treneren vår er syk. De har ikke hjertet sitt klubben og er kun ute etter å skade oss.
Plankehaugen og andre FFK-supportere reagerte på direktørens uttalelser. I tillegg begynte mange nå å bli frustrerte over at klubbledelsen ikke hadde tatt grep for å gjøre noe med den elendige tabellposisjonen.
Misnøyen med direktøren økte utover i sesongen. Plankehaugen benyttet den siste seriekampen borte mot Lyn på Ullevaal 1. november til å si klart i fra hva de mente. ”Henriksen oppholdstillatelsen din i FFK har gått ut!!” sto det på banneret som dekket store deler av VG-svingen. Det 60 meter lange banneret hadde blitt fraktet til hovedstaden av FFKs spillerbuss, uten at spillerne var informert om hva som lå i lasterommet på vei til Ullevaal.
Etter kampen dro flere supportere til Fredrikstad Stadion der protestene fortsatte. Det ble også lagt ut en pressemelding på supportergruppens hjemmeside hvor direktøren ble oppfordret til å trekke seg.
Runar Henriksen stilte seg uforstående til kritikken. Ifølge ham selv hadde heller ingen sagt noe om at de ikke ønsket han som administrerende direktør.
– Men det er ikke til å legge skjul på at det er en tøff og utsatt jobb å være direktør i FFK, sa Henriksen til Fredriksstad Blad 2. november.
Noen dager senere kom det frem at det i løpet av sesongene hadde blitt avholdt møter mellom representanter for Plankehaugen, FFKs administrasjon, styremedlemmer og sponsorer. I følge Plankehaugens Ulf Berg var det nå tid for å få sannheten på bordet.
– Vi har snakket om klubbens fremtid. Vi har sett at måten klubben har blitt ledet på ikke fungerer lenger. Noe må skje. Det har vært mistillit til direktøren fra spillere og administrasjonen, sa Berg til NRK 10. november. Samtidig truet han med å offentliggjøre navnene på de som hadde deltatt på møtene om de ikke selv sto fram. Leder for klubbstyret Carl-Morten Gjeldnes, nestleder Jon Børresen, og styremedlem i FFK Sport AS, Tom Kristoffersen ble utpekt som sentrale i den ”hemmelige” gruppen.
– Det er personer vi har rådført oss med gjennom sesongen, sa Plankehaugens talsmann Jaran Berg.
Påstandene ble avvist av FFKs ledelse. 12. november sendte klubben ut et brev.
–Vi dementerer at noen fra styrene skulle ha deltatt på hemmelige møter, sto det i pressmeldingen som var signert klubbleder Carl-Morten Gjeldnes. Samtidig ga begge styrene sin fulle tillit til direktør Runar Henriksen.
Dette fikk Ulf Berg til å se rødt, og samme dag meldte han seg ut av klubben i protest.
- Jeg ønsker ikke lenger å være medlem i en klubb som har blitt så lukket og isolert fra omverden, sa en oppgitt Ulf Berg til Fredriksstad Blad.
- Det er ikke med lett hjerte jeg gjør det, men jeg ser ingen annen utvei. Folk som lovte at de skulle støtte oss har ikke gjort det.
I sympati med Berg meldte også en av FFKs frivillige, Terje Sørlie, seg også ut av klubben. Sørlie leverte også en omfattende redegjørelse i brevs form til Fredriksstad Blad om hvorfor han meldte seg ut. Her gikk han langt i å legge skylden for FFKs problemer på direktør Runar Henriksen og de to styrene.
Nedrykket fra Tippeligaen førte til at en rekke personer i FFKs administrasjon måtte forlate sine stillinger. En av dem var sikkerhetssjef Svein-Erik Waters. I sympati valgte 50 stadionvakter å takke for seg. Skylden ble lagt på Runar Henriksen.
- Det er rett og slett en ren protest mot Runar Henriksen, sa Mona Hagen til TV2 Sporten 27. november. Hagen hadde jobbet som frivillig vakt i tre sesonger på Fredrikstad stadion.
- Han er en arrogant leder med en elendig personalpolitikk. Han styrer klubben på sin måte og hersker med folk som han vil. Jeg jobber selv som leder og er skremt over det jeg ser.
Intern krig
Også innad i klubben var samarbeidsklimaet nå på bunn, med to styrer som langt på vei motarbeidet hverandre. 17. november trakk et samlet klubbstyre seg i protest.
"Klubbstyret har i lengre tid prøvd å få til en konstruktiv og god dialog med styret i FFK Sport AS. Vi har dessverre ikke lykkes med dette. Klubbens to styrerepresentanter i styret for FFK Sport AS har heller ikke klart å få gehør for klubbens syn", sto det i pressmeldingen som var underskrevet av klubbstyrets seks medlemmer.
En annen som trakk seg var driftsjef Thomas Torjusen. Torjusen hadde tidligere jobbet som mediesjef i klubben, men ble innsatt som driftsjef som en følge av omorganiseringen som fulgte etter nedrykket. Etter bare 27 dager i jobben orket han ikke mer.
Spesielt reagerte Torjusen på pressemeldingen fra deler av styret i FFK Sport AS som ble sendt ut onsdag 16. desember. Uten undertegnelse fra klubbens representanter i AS-styret - Tom Kristoffersen og Jon Børresen - beklaget styret med Arvid Vestvik i spissen overfor vaktstyrken som følte de ikke hadde blitt verdsatt nok for innsatsen gjennom sesongen.
- Nå har det ulmet blant de frivillige, og min anbefaling var at unnskyldningen ikke skulle legges ut i den formen. Det medførte at jeg måtte legge den ut etter direkte ordre, fortalte Torjusen til ffksupporter.net.
- Isolert sett var det å gi en unnskyldning på sin plass, men måten det ble gjort på er helt feil. Skal man først gi en unnskyldning, så må den komme fra alle. Det er en selvfølge at begge styrene skulle ha stilt seg bak en slik pressemelding, og den skulle ikke inneholdt formuleringer som "dersom, hvis, om og at".
- Dette er den sterkeste form reaksjon jeg kan gjøre. Sånn som klubben drives nå kan den ikke drives videre. Det er rett og slett ikke mulig å gjøre en god jobb lenger, oppsummerte Torjusen.
Det var derimot ikke det siste man skulle høre fra den kanten.
Henriksen vs. Nordlie
De som hadde vært skeptiske til ansettelsen av Tom Nordlie skulle snart få bekreftet sine antakelser. Det gikk ikke lang tid før de første ryktene spredte seg om misnøye i spillergruppen. Enda tydligere ble dette etter at sesongen var over og FFK hadde rykket ned.
2. november uttrykte spillerne sin misnøye med hovedtreneren på et møte med spillerutvalget. Samtlige spillere, med unntak av to, ga uttrykk for dette. Mistilliten baserte seg på Nordlies atferd overfor spillerne, spesielt de yngste.
16. desember var Hans Erik Ramberg nettgjest hos f-b.no Her ble han spurt om han syntes Tom Nordlie var rett mann til å trene FFK. Svaret fra ”Hansi” var ikke til å ta feil av.
- Sånn dagens hovedtrener har ledet og håndtert spillergruppen i den tiden vedkommende har vært her, må svaret mitt bli nei. Jeg kan ikke stå inne for den type ledelse som har blitt praktisert for å unngå nedrykk. Dette har jeg også forklart ledelsen i FFK, var Rambergs klare svar.
Den som gikk lengst i sin kritikk var høyreback og FFK-legende Pål André Czwartek. Etter 13 sesonger valgte han å gi seg, og han gikk langt i å legge skylden på Tom Nordlie. 18. desember ble hans avskjedsbrev publisert i Fredriksstad Blad:
”Tom Nordlie. Hva er egentlig galt med han? er det mange utenforstående som spør. Nå kommer vi inn på det som har med klubben sitt veivalg å gjøre. For meg går dette på etikk og moral, samt hvordan klubben ønsker å bli oppfattet utenfra. Ønsker klubben å bli forbundet med en trener som er mer opptatt av hva som skjer bak innbytterbenken enn på banen Eller en som står og skriker skjellsord til spillerne sine under kamp Er det den riktige måten å opparbeide seg respekt i en spillergruppe på, og å få spillerne til å yte det lille ekstra som kreves for å vinne kamper Jeg har vært vitne til et språkbruk og utskjelling av spillere som ikke hører hjemme verken på fotballbanen eller på andre arenaer i samfunnet. Jeg angrer den dag i dag på at jeg bare sto og så på dette uten å gripe inn. Dette har dessverre spesielt gått ut over de spillerne som er klubbens fremtid.
[… ]
I en tid som klubben må satse på unge lovende spillere, klarer jeg ikke å se at Tom Nordlie kan være den rette mannen for FFK. Jeg som person og fotballspiller kan ikke, eller ønsker ikke å være del av en slik kultur. I tillegg er det lite utviklende for meg som spiller og som menneske.
Helt avgjørende elementer for å kunne lykkes er fysisk og mentalt overskudd samt spilleglede. Disse to elementene har vært helt fraværende i perioden med Tom Nordlie. Noe som også kom klart frem i de siste kampene i 2009 sesongen.
Som dere sikkert skjønner så handler det ikke om lange treningsøkter, økt treningsmengde og det å bli satt krav til, men om trenerens generelle atferd og lederstil. Jeg vil poengtere at det ikke var enkelte grupperinger i spillergruppa eller noe form for massesuggesjon på spillermøter som førte til den massive misnøyen mot Tom Nordlie.
Jeg hadde et sterkt ønske om å kunne bidra til at FFK igjen blir å se i den øverste divisjonen. Men jeg aksepterer ikke, eller kan ikke stå inne for, en slik lederstil og atferd i en klubb som betyr så utrolig mye for meg. Jeg tar derfor konsekvensen av det.
For meg er det også et stort tankekors at det er de samme personene som ansatte Tom Nordlie, som til syvende og sist tok avgjørelsen om at han skal fortsette.”
Som en slags skjebnens ironi endte klubblegenden Czwartek sin FFK-karriere med å score sitt første og eneste eliteseriemål da han satt inn FFKs femte og siste scoring i siste serierunde mot Lyn.
Bråket fortsatte. 29. desember offentliggjorde Fredriksstad Blad et internt brev der direktør Runar Henriksen ba klubbstyret om fullmakt til å gå i forhandlinger om å avslutte arbeidsforholdet med Tom Nordlie og hans assistent Arne Kristian Hanssen.
Ifølge notatet fra Henriksen skulle:
* Spillerne ved flere anledninger ha gjentatt at de er misfornøyd med Nordlies lederstil.
* Samtlige ansatte i administrasjonen ha uttrykt sin misnøye med hovedtreneren.
* Det være misnøye i deler av det sportslige apparatet.
* Markeds- og salgsavdelingen ha informert om at flere sponsorer hadde trukket seg på grunn av den sportslige ledelsen.
* En av hovedaksjonærene i klubben ha vedtatt at de ikke vil legge mer penger på bordet så lenge Nordlie/Hanssen er ansvarlige, eventuelt vil redusere sin lønn vesentlig.
* Betydningsfulle investorer i Fredrikstad Spillerinvest ha uttalt at de ikke kunne godta kostnadene rundt trenerteamet og ønsket endring.
Det var klart for alle at Fredrikstad Fotballklubb gikk inn i 2010 med store interne utfordringer.
FFK – en lukket klubb
2009-sesongen var en eneste stor nedtur hvor den ene dårlige nyheten fulgte den andre. En rekke faktorer, interne og eksterne, gjorde at sesongen endte med et sjokkerende nedrykk.
Vi ansetter ikke treneren, det er det styret som gjør, men det går an å i hvert fall ta inn spillerutvalget. Det er lov å snakke med oss, sa Kvisvik.
Spillerne fikk først nyss i treneransettelsen da sms-er begynte å renne inn fra familiemedlemmer og venner som hadde lest om saken på tekst-tv og nettet.
- Det som er dårlig i klubben her, er kommunikasjonen. Vi skal ikke bestemme noe, men det går an å spørre oss om ting og tang.
[…]
- Det jeg sier nå er med glimt i øyet. Men da vi så en reportasje fra Kongsvinger på tirsdag kveld, der de grillet og spilte beachvolleyball, da var det nesten sånn at mange av gutta gråt hjemme. Jeg som har vært med i 100 år vet at det er jævla viktig å gjøre ting sammen, og bygge fellesskap, og det er noe jeg har tatt opp. For det har ikke vært gjort en jævla dritt sosialt i denne klubben i år. Det skuffer meg, avsluttet Kvisvik.
Greåkergutten fikk ikke forlenget kontrakten med FFK og skrev i november under for 3. divisjonsklubben Kvik Halden.
Adiyiahs eventyr
En av få solskinnshistorier i fra 2009 var eventyret om lille Dominic Adiyiah. Siden han kom til FFK i 2008 hadde Adiyiah slitt med lite spilletid. Unggutten hadde uansett vært en viktig brikke for Ghanas ungdomslandslag i flere år, og var selvskreven på laget under U20-VM i Egypt i september og oktober.
Adiyiah og lagkameratene imponerte stort i gruppespillet, og knuste blant annet England 4-0. FFK-spilleren sørget for to av målene.
I sluttspillet herjet afrikanerne videre, og Adiyiah forsatte å hamre inn mål. I åttendedelsfinalen mot Sør-Afrika ble han den store helten med sin avgjørende 2-1-scoring i den første ekstraomgangen. Mot Sør-Korea i kvartfinalen sørget han for to scoringer da Ghana tok seg videre med 3-2, og det samme gjentok seg i semifinalen mot Ungarn. Adiyiah scoret to, og Ghana vant 3-2.
Brasil var favoritter før finalen i Kairo, og søramerikanerne styrte det meste av kampen. Det sto allikevel 0-0 til full tid, og heller ikke i ekstraomgangene maktet lagene å score. Dermed gikk kampen til straffesparkkonkurranse.
Ghana havnet bakpå med to bom, og Dominic Adiyiah var nødt til å score da han steg fram for å ta Ghanas femte straffe. Spissen gjorde derimot ingen feil og hamret ballen opp i vinkelen.
Brasil bommet på sin sjette straffe, og Badu ble dagens mann da han avgjorde kampen og mesterskapet med et velplassert skudd. Ghana ble verdensmestere for U20-lag 2009.
Dominic Adiyiah scoret totalt åtte mål og ble VMs suverene toppscorer. Han ble også tildelt gullballen for turneringens beste spiller.
Prestasjonene i VM gjorde at europeiske toppklubber fikk øynene opp for FFKs angrepstalent. 3. november skrev ghaneseren under for den italienske storklubben AC Milan som betalte FFK ca. 12 millioner kroner for spilleren.
Seriekamper, Tippeligaen:
15.03 Bodø/Glimt - FFK 1-1
22.03 FFK – Strømsgodset IF 2-0
05.04 Sandefjord Fotball - FFK 1-1
14.04 FFK – Stabæk Fotball 0-1
20.04 Viking FK - FFK 1-2
26.04 FFK – Aalesund FK 0-1
03.05 Rosenborg BK - FFK 1-0
07.05 FFK - Tromsø IL 3-0
16.05 Vålerenga IF - FFK 2-1
21.05 FFK – SK Brann 2-4
24.05 Odd Grenland - FFK 2-0
01.06 FFK – IK Start 1-0
14.06 Lillestrøm SK - FFK 4-2
21.06 Molde FK - FFK 2-0
24.06 FFK - FC Lyn Oslo 2-1
28.06 FFK – Bodø/Glimt 2-2
06.07 SK Brann - FFK 2-1
12.07 FFK – Sandefjord Fotball 1-2
27.07 Aalesund FK - FFK 1-1
02.08 FFK – Viking FK 1-0
16. 08 IK Start - FFK 1-0
21.08 FFK – Rosenborg BK 1-4
30.08 Tromsø IL - FFK 2-0
12.09 FFK – Vålerenga IF 3-1
20.09 Strømsgodset IF - FFK 4-1
26.09 FFK – Lillestrøm SK 1-0
04.10 Stabæk Fotball - FFK 2-1
19.10 FFK – Odd Grenland 3-0
25.10 FFK - Molde 1-2
01.11 FC Lyn Oslo - FFK 0-5
FFK på kvalifiseringsplass med 34 poeng
Kvalifisering til Tippeligaen
Fredag 6. november - Fredrikstad Stadion
FFK - Sarpsborg 08 FF 0-2 (0-1)
Tilskuere: 12.404
Dommer: Kjetil Sælen
Mål: 0-1 (18) Martin Wiig, 0-2 (90) Martin Wiig
Gult kort: Amin Askar, Jan Tore Ophaug, Abgar Barsom, Celso Borges, FFK. Bjørnar Johannessen, Michael Røn, Sarpsborg
FFK (4-2-3-1):
Kenny Stamatopoulos, Vidar Martinsen (35. Alex Valencia – 73. Gardar Jóhannsson), Raio Piiroja, Jan Tore Ophaug, Wallace Fernando Pereira, Abgar Barsom, Ardian Gashi, Amin Askar, Celso Borges, Mathias Andersson, Éverton
Ubenyttede reserver:
Erik Mellevold Bråthen, Pål Andre Czwartek, Daniel Wass, Hans Erik Ramberg, Joackim Thomassen
Sarpsborg 08 FF (4-4-2):
Joachim Heier, Magnar Ødegaard, Kjetil Berge, Ole Christian Heieren Hansen, Berat Jusufi, Tom Erik Breive (85. Alexander Forsberg), Joachim Jørgensen (73. Kjell André Thu), Bjørnar Johannessen, Michael Røn (90. Stian Andersrød), Martin Wiig, Øyvind Hoås
Ubenyttede reserver:
Pål Magnus Stensholt, Hugues Wembangomo, Emmanuel Amarh
FFK rykket ned til Adeccoligaen
Europa League, 3. kvalifiseringsrunde
Torsdag 30. juli - Fredrikstad Stadion
FFK - Lech Poznan 1-6 (0-3)
Mål: 0-1 Jakub Wiik (10), 0-2 Manuel Arboleda (22), 0-3 Arboleda (25), 1-3 Celso Borges (48), 1-4 Robert Lewandonski (51), 1-5 Slawomir Peszko (54), 1-6 Tomasz Bandrowski (56)
Tilskuere: 6198
Dommer: Mark Clattenburg, England
Gule kort: Slawomir Peszko (42.), Poznan
FFK:
Lasse Staw - Amin Askar, Jan Tore Ophaug, Raio Piiroja, Joachim Thomassen - Raymond Kvisvik (46. Andreas Tegström), Ardian Gashi, Kasey Wehrman (62. Martin Elvestad), Abgar Barsom (46. Vidar Martinsen) - Éverton Santos da Costa, Celso Borges
Ubenyttede reserver:
Erik Bråthen, Dominic Adiyah, Gardar Jóhannsson, Michael Trulsen
Lech Poznan:
Grzegorz Kasprzik, Ivan Djurdjevic, Manuel Arboleda, Tomasz Bandrowski, Jakub Wiik (79. Haris Handzic), Robert Lewandonski (71. Tomasz Mikolajczak), Hernan Rengifo, Semir Stillic, Slawomir Peszko (61. Krzysztof Chrapek), Bartosz Bosacki, Dimitrije Injac
Torsdag 6. august - Stadion Amiki, Wronki
Lech Poznan - FFK 1-2 (0-2)
Mål: 0-1 Ardian Gashi(31), 0-2 Raio Piiroja (35), Robert Lewandowski (63)
Tilskuere: 5.500
Dommer: Cyril Zimmermann, Sveits
Gule kort: Martin Elvestad, Ardian Gashi, Raio Piiroja, Kasey Wehrman, Abgar Barsom, FFK
Lech Poznan (4-4-2):
Krzysztof Kotorowski, Ivan Djurdjevic, Manuel Arboleda, Bartosz Bosacki, Dimitrije Injac, Jakub Wilk, Marcin Kikut, Semir Stilic (82. Gordan Golik), Krzysztof Chrapek (75. Tomasz Mikolajczak), Robert Lewandowski, Hernán Rengifo (50. Tomasz Bandrowski)
Ubenyttede reserver:
Grzegorz Kasprzik, Marcin Kaminski, Mateusz Szalek, Haris Handzic
FFK (4-2-3-1):
Lasse Staw, Amin Askar, Raio Piiroja, Jan Tore Ophaug, Joachim Thomassen, Kasey Wehrman, Martin Elvestad, Dominic Adiyiah (84. Michael Trulsen), Ardian Gashi, Abgar Barsom, Andreas Tegström (74. Gardar Jóhannsson)
Ubenyttede reserver:
Raymond Kvisvik, Éverton Santos da Costa, Erik Mellevold Bråthen
Lech Poznan videre med 7-3 sammenlagt
Cupkamper:
10.05 Nordstrand IF - FFK 0-7
28.05 Drøbak/Frogn - FFK 1-2
18.06 FFK – Ranheim IL 5-3 e.e.o
09.07 Odd Grenland - FFK 3-1
Treningskamper:
30.01. FFK – FC Nordsjælland, Danmark 0-1 (La Manga, Spania)
02.02. Stabæk - FFK 3-2 (La Manga, Spania)
05.02. Rosenborg - FFK 1-0 (La Manga, Spania)
14.02. FFK – Örebro SK, Sverige 1-0 (Østfoldhallen)
19.02. IFK Göteborg, Sverige - FFK 6-2 (Valhalla Idrottsplass, Göteborg, Sverige)
26.02. Portimonense SC, Portugal - FFK 2-0 (Portimão, Portugal)
03.03. Lagoa, Portugal - FFK 0-3 (Portimão, Portugal)
08.03. FFK - Kongsvinger 0-1 (Østfoldhallen)
Spillere inn: Celso Borges (18. jan. - Club Deportivo Saprissa, Costa Rica), Lalawele Atakora (17. mars – lån - Liberty Academy, Togo), Levon Pachajyan (1. mars-31.juli - lån – GAIS, Sverige) Amin Askar (31. mars - Moss FK), Kyriakos Stamatopoulos (20. juli-1. nov - lån - Tromsø IL, Daniel Wass (19. aug.-1. nov. – lån - Brøndby IF, Danmark), Mattias Andersson (31. aug. – Strømsgodset IF), Alex Valencia (31. aug – Odd Grenland)
Spillere ut: Dardan Mehmeti (17. feb. – Kvik Halden FK), Anders Stadheim (1. mars – Sogndal Fotball) Patrik Gerrbrand (15. juni – Hammarby IF, Sverige), Andreas Tegström (13. aug. – lån – Hønefoss BK), Kasey Wehrman (31. aug. – lån – FC Lyn Oslo), Dominic Adiyiah (1. nov. – AC Milan), Abgar Barsom (1. nov. – kontrakt utløp), Garðar Jóhannsson (1. nov. – kontrakt utløp), Pål André Czwartek (1. nov. – kontrakt utløp), Raymond Kvisvik (1. nov. – Kvik Halden FK), Ardian Gashi (30. des. – Helsinborgs IF, Sverige)
Av: Martin Henriksen.
Publisert 02. feb 2010 kl 20:00.
Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net
Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net
06/10/2024 22:02 | 2001f914